Astronomi: Alienët kanë nisur një kometë dhe po na vëzhgojnë

0

Astronomi: Alienët kanë nisur një kometë dhe po na vëzhgojnë Pëlqej0
Astronomi Avi Loeb beson se objekti yjor i quajtur ‘Oumuamua mund të jetë një hetim i dërguar nga qeniet aliene. Duke pasur parasysh provat që janë mbledhur deri tani, thotë ai, ekziston mundësia të nxirret një përfundim.

Avi Loeb, 56 vjeç, është kryetar i departamentit të astronomisë në Universitetin e Harvardit dhe ka botuar më shumë se 700 punime mbi fenomenet astrofizike. Fushat e interesit të tij përfshijnë vrimat e zeza dhe lindjen e yjeve të parë në univers. Kohët e fundit, Loeb është fokusuar në ekzistencën e mundshme të jetës inteligjente jashtë planetit tonë, një temë mbi të cilën ai është duke shkruar një artikull.

Profesor Loeb, a keni një alien të preferuar?

Të jem i sinqertë, personalisht nuk më pëlqen fantashkenca. Kam një problem me faktin që shpesh nëpër filma shkelen ligjet e fizikës. Në ato raste, unë nuk mund të kënaqem me përvojën estetike.
Nëse nuk ju pëlqejnë alienët, pse jeni duke eksploruar çështjen e jetës jashtëtokësore?
Sepse është një nga pyetjet me të vërtetë të mëdha. Unë kam qenë gjithmonë i interesuar, madje edhe si fëmijë. Dhe më themelorja e të gjitha pyetjeve është: A jemi vetëm?
Pse mendoni se çështja është aq themelore?
Nëse në ndonjë moment kemi hasur në qenie të tjera inteligjente, do të ndryshonte rrënjësisht pikëpamjen tonë për rëndësinë tonë në skemën e madhe të gjërave. Përveç kësaj, inteligjencat jashtëtokësore mund të rrisin shumë njohuritë tona. Të mësuarit prej tyre do të përmirësonte kuptimin tonë mbi botën. Mund të jetë një ndihmesë – njësoj sikur dikush nga Mesjeta të merrte një ide të botës në shekullin e 21-të.

Janë përmirësuar perspektivat e ndeshjes me “të huajt” sot në krahasim me kohët e hershme?

Jetojmë në një kohë të veçantë. Ne kemi zbuluar vetëm një gjë në vitet e fundit, se si jeta mund të jetë e përhapur në galaktikën tonë. Sateliti i Kepler na mësoi se një në katër yje ka një planet të ngjashëm me Tokën me temperatura të favorshme për shfaqjen e jetës. Dhe së dyti, sot kemi teknologjinë e nevojshme për t’iu përgjigjur pyetjes nëse jemi vetëm apo jo.
Nëse supozojmë se është zbuluar vërtet një qytetërim jashtëtokësor, sa e rëndësishme do të ishte kjo në krahasimi me zbulimet e tjera të rëndësishme në historinë njerëzore?
Mendoj se do të ishte zbulimi më i madh. Nëse mendoni për historinë e njerëzve, perspektiva ka ndryshuar siç kemi evoluar – nga një individ i vetëm në një familje, një fis, një vend dhe së fundi kemi gjetur edhe kontinente të tjera me njerëzit që jetojnë atje. Nëse do të gjenim qenie të tjera përtej Tokës, kjo do të ishte hapi më i madh ndonjëherë.

A mendoni se do të ketë një moment ku do të marrim një sinjal inteligjent nga hapësira, dhe papritmas gjithçka do të jetë ndryshe?

Nuk mund t’ju them se si do të jetë ky moment. Por do të jetë tronditës. Sepse jemi të njëanshëm nga përvojat tona. Ne imagjinojmë që qeniet e tjera të jenë të ngjashme me ne. Por ndoshta ata janë rrënjësisht të ndryshëm. Për shembull, është mjaft e mundur që ne nuk do të hasim në vetë format e jetës, por vetëm në objekte të tyre. Sidoqoftë, ne vetë nuk jemi të dizajnuar për udhëtime ndëryjore. Arsyeja e vetme që astronautët mbijetojnë në hapësirë është se ata janë nën mbrojtjen e fushës magnetike të Tokës. Edhe kur udhëtoni për në Mars, rrezet kozmike do të bëhen një problem madhor.

Pra E.T. është vetëm një robot i dërguar nga jashtëtokësorët?

Pse jo? Ose jashtëtokësorët munden, në vend që të udhëtojnë vetë, të dërgojnë printera 3-D që më pas mund të printojnë artefaktet, madje edhe organizmat e gjallë, duke përdorur materialin që gjejnë në organet e tjera qiellore.

A mendoni se momenti i madh i kontaktit të parë do të ndodhë përgjatë jetës suaj?

Supozimi im është se ne së pari do të zbulojmë disa mbetje teknologjike dhe jo domosdoshmërisht biologjike.
Në çfarë forme? Anije kozmike? Mbeturina?
Pikërisht. Shumica e qytetërimeve mund të jenë shumë të shkurtër në kohëzgjatje. Me fjalë të tjera: Kam frikë se nuk kujdesen si duhet për planetin e tyre dhe se në fund do të shkatërrojnë veten – nga luftërat nukleare, nga ndërhyrjet në klimë, nga shkatërrimi i mjedisit…