Морина нема да биде екстрадиран во Србија, одлучи Кривичниот суд

0

Не се исполнети условите за екстрадиција на поранешниот припадник на Ослободителната војска на Косово (ОВК), Тимор Морина во Србија, одлучи Кривичниот совет при Основниот кривичен суд – Скопје.

„Кривичниот совет при Основниот кривичен суд – Скопје, постапувајќи по барање на Министерството за правда на Република Северна Македонија, а по разгледување на целокупната пропратна документација во барањето, како и ценејќи ја досегашната воспоставена судска пракса и меѓународното право, донесе решение дека не се исполнети условите за екстрадиција на лицето во Република Србија како баратели на екстрадицијата“, соопштија од Судот.

Решението ќе биде доставено до Врховниот суд на РСМ за понатамошно одлучување.

Од Судот соопштија дека Морина останува во притвор.

„Решението, заедно со предметот, согласно член 65 ст. 5 од Законот за меѓународна соработка во кривична материја, веднаш ќе бидат доставени до Врховниот суд на РСМ за понатамошно одлучување. Воедно, мерката притвор против лицето, определена по предлог на Обвинителството на 25.07.2019 год, продолжува да опстојува до правосилноста на решението од Кривичниот совет, односно до одлучување по предметот од страна на на Врховниот суд на РСМ”, соопшти Основен кривичен суд – Скопје.