Përleshje ndërmjet protestuesve dhe policisë në Hong Kong

0

Policia në Hong Kong ka përdorur topa uji, plumba gome dhe gaz lotsjellës, për të shpërndarë protestuesit, që sot kanë dalë në rrugët e Hong Kongut.

Në Hong Kong për më shumë se tre muaj janë duke u organizuar protesta anti-qeveritare.

Protestuesit sot kanë hedhur gjësende të forta në drejtim të policisë dhe autoritetet arrestuan disa persona.

Ende nuk është bërë e ditur se nëse ndokush është plagosur gjatë përleshjeve ndërmjet protestuesve dhe policisë.

Protesta më të mëdha pritet të organizohen më 1 tetor, në Ditën Kombëtare të Kinës, që shënon 70-vjetorin e themelimit të Republikës Popullore. Liderja e Hong Kongut, sipas autoriteteve, do të dalë në qytet për të festuar këtë ngjarje, pavarësisht protestës së paralajmëruar.

Protestat në Hong Kong nisën në qershor, për të kundërshtuar një ligj, i cili do të mundësonte që kriminelët të ekstradoheshin në Kinë. Pavarësisht se këtë ligj qeveria në Hong Kong e ka tërhequr, protestuesit tashmë kanë zgjeruar kërkesat e tyre, duke bërë thirrje për zgjedhje të drejtëprdrejta dhe llogaridhënie më të madhe nga policia.

Hong Kongu funksionon sipas organizimit “një shtet, dy sisteme”.